Wojciech Modest Amaro, znany również jako Basiura, jest osobą, która zdobyła popularność w Polsce jako utalentowany kucharz i innowacyjny restaurator. Urodził się 12 lutego 1972 roku w Sosnowcu, a jego pasja do kulinariów doprowadziła go do wyjątkowych osiągnięć w branży gastronomicznej.
Oprócz umiejętności kulinarnych, Amaro wyróżnia się także swoim udziałem w programach telewizyjnych, co czyni go rozpoznawalną osobowością w mediach. Jego podejście do kuchni łączy tradycyjne polskie smaki z nowoczesnymi technikami, co przyciąga wielu miłośników jedzenia.
Życiorys
Wojciech Modest Amaro, po ukończeniu technikum elektronicznego, postanowił związać swoje życie zawodowe z branżą gastronomiczną. Swoje umiejętności kulinarne doskonalił u boku uznanych szefów kuchni, wśród których byli tacy maestro, jak Alain Ducasse, Yannick Alléno oraz Ferran Adrià.
W 2008 roku jego talent został dostrzegnięty przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, która przyznała mu prestiżowy tytuł „Chef de L’Avenir”. Trzy lata później, w 2011 roku, w Warszawie otworzył restaurację Atelier Amaro. Lokala ten zasłynął wyjątkową jakością dań, co sprawiło, że w 2013 roku stał się pierwszą restauracją w Polsce, która zdobyła gwiazdkę Michelin. Atelier Amaro działało do 2020 roku.
Amaro był również jurorem w popularnym programie kulinarnym Top Chef, emitowanym w Polsacie w latach 2013–2016 oraz 2018. Ponadto, pełnił rolę prowadzącego w programie Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia w latach 2014–2016.
W swojej karierze jest również autorem dwóch książek: Natura kuchni polskiej oraz Kuchnia polska XXI wieku. W 2020 roku jego osiągnięcia zostały docenione poprzez przyznanie nagrody „Grand Prix de l’Art de la Cuisine”, wręczonej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu.
W 2022 roku Amaro podjął decyzję o sprzedaży swojego domu oraz restauracji zlokalizowanych w Warszawie i Zakopanem, przenosząc się wraz z rodziną na farmę w Dębówce. Obecnie zaangażował się w działalność Fundacji Nowe Życie Polska, gdzie wykorzystuje swoje doświadczenie oraz pasję do kuchni i pracy z ludźmi.
Przypisy
- „Artysta kuchni”: Wojciech Amaro z prestiżowym wyróżnieniem. rp.pl, 14.07.2020 r. [dostęp 25.03.2022 r.]
- Duże zmiany w życiu Wojciecha Modesta Amaro. Znany kucharz sprzedał swoje restauracje i poświęca się wierze. kulinarnapolska.org, 15.07.2022 r. [dostęp 04.11.2022 r.]
- Aneta Nowosińska, Martyna Piotrowska: Wojciech Amaro ma prywatną kaplicę! Pokazał zdjęcia luksusowej rezydencji. se.pl, 07.10.2022 r. [dostęp 04.11.2022 r.]
- Wojciech Modest Amaro został ojcem. Jego syn ma wyjątkowo oryginalne imiona. wprost.pl, 28.07.2019 r. [dostęp 29.07.2019 r.]
- Startuje „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”. interia.pl, 08.04.2014 r. [dostęp 08.04.2014 r.]
- Wojciech Modest Amaro w programie „Top chef”. Będzie szefem jury. natemat.pl, 31.07.2013 r. [dostęp 18.01.2014 r.]
- a b Szef kuchni Amaro jako jedyny i pierwszy w Polsce wyróżniony gwiazdką Michelin. mojegotowanie.pl. [dostęp 18.01.2014 r.]
- a b Wojciech Modest Amaro. newsgastro.pl, 03.09.2009 r. [dostęp 18.01.2014 r.]
- Wojciech Modest Amaro… nie jest Modestem Amaro?. wprost.pl, 21.05.2014 r. [dostęp 22.05.2014 r.]
Pozostali ludzie w kategorii "Inne":
Włodzimierz Mańko | Edmund Buła | Bolesław Kożuch | Józef Kożuch | Stanisława Gierek | Andrzej Wilkosz | Mojżesz MerinOceń: Wojciech Modest Amaro